Mezinárodní den archeologie na FF UK se letos bude zabývat jídlem a pitím od pravěku po novověk

Filozofická fakulta UK zve na další ročník mezinárodního dne, na němž se za FF UK podílí Ústav pro archeologii, Ústav pro klasickou archeologii, Český egyptologický ústav a Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studií. Akce se bude konat již v sobotu 7. října 2023 od 10:00 do 16:00 v areálu Karolina.

Hlavní program akce se odehrává na celkem patnácti stanovištích rozmístěných v areálu. Na nich se návštěvníci dozví, co všechno si mohli naši předkové uvařit, jaké plodiny pěstovali a sbírali, jak se pracovalo s pazourkovými nástroji a jak vypadal jídelníček starých Egypťanů.

Také se seznámí s tím, co nesmělo chybět na obětním stole pro potravu zesnulých a proč bylo důležité donášet čerstvé jídlo do hrobek, co lidi popíjeli v antice, co lze vyčíst z mlecích kamenů a jakou by si Kelt zabalil svačinu. Mimo to zjistí, co jedla a pila germánská elita, jak vypadala raně středověká hostina dálného severu, co všechno jedli lidé na Velké Moravě a jaké byliny a koření se pěstovaly a používaly ve Franské říši.

V rámci programu se účastníci mohou podívat na zahradnickou příručkou z 9. století, dozví se vše o historii výroby chlazených pochoutek, a dokonce si mohou vyzkoušet výrobu perníčků i pravěkých placek. Nebude chybět ani ochutnávka „pravěkého“ piva a výstava originálů a replik keramiky a skla.

Součástí programu budou od 11:00 do 12:30 také tradiční „archeologické jednohubky“, krátké pětiminutové přednášky o jídle a pití. Děti si budou moci zasoutěžit a zkusit si, jak si naši předkové zajišťovali obživu (lovení ryb a zvěře, sběr plodů a poznávání bylin). V 10:45 a 14:00 se bude promítat film Kráska z Kladiny s komentářem odborníků z Východočeského muzea v Pardubicích.

Podrobnosti o jednotlivých stanovištích naleznete v diskuzi události na Facebooku.

Na pořádání Mezinárodního dne archeologie FF UK se podílí Ústav pro archeologii FF UK, Ústav pro klasickou archeologii FF UK, Český egyptologický ústav FF UK, Ústavu etnologie a středoevropských a balkánských studií FF UK, Hrdličkovo muzeum člověka PřF UK, Filosofický ústav AV ČR – projekt Alchymie vůní, Východočeské muzeum v Pardubicích, perníkářka Dana Holmanová, domácí pivovar Lesia brewery, skupina Sköll reenacment, projekt Marobudum, Teuta Ganna a Ludwigs Franken. O občerstvení návštěvníků se postarají Perníčkovi – Kavárna Staré časy.


Související články