Vyšlo nové číslo odborného časopisu Estetika: The European Journal of Aesthetics

Časopis, vydávaný nakladatelstvím Helsinki University Press ve spolupráci s Katedrou estetiky FF UK, je volně dostupný na stránkách estetikajournal.org. V nejnovějším čísle najdete čtyři odborné studie, dvě kritické poznámky a jednu knižní recenzi.

Jessica J. Williams ve svém článku „The Demands of Beauty“ zkoumá Kantovo tvrzení o univerzální platnosti estetických soudů. Zajímá ji především Kantova pozice ve vztahu k současné debatě o estetických závazcích. Uznává, že Kant závaznost mnohých žádoucích postojů v oblasti vkusu, jako jsou například ochrana krásy přírody či pěstování vkusu a estetická výchova, staví na morálních základech. Zároveň ovšem tvrdí, že v Kantových úvahách soustředěných kolem pojmu „sensus communis“ je prostor pro promýšlení specifické, to jest estetické, závaznosti estetických soudů.

Estetickou normativitou se zabývají také Emine Hande TunaOctavian Ion ve svém článku „Apt Perception, Aesthetic Engagement, and Curatorial Practices“. Pracují v něm s pojmem racionality percepce, který navrhla Susanna Siegel ve své knize The Rationality of Perception z roku 2017. Domnívají se, že v estetické sféře je případnější vnímání charakterizovat jako vhodné či nevhodné. Zdůrazňují tím, že v oblasti estetických soudů není žádoucí usilovat o přesnost, ale spíše o vymýcení předsudků. Radikalitu svého přístupu ukazují v oblasti galerijní a muzejní praxe, která by se podle nich měla více soustředit na podporu nezaujatosti a otevřenosti než na předávání uměleckohistorických znalostí.

V článku „Li Shang-yin’s ‚The Ornamented Zither‘; as a Test Case for Analytic Theories of Interpretation“ vystavuje jeho autor Szu-Yen Lin čtveřici základních teorií interpretace enigmatické básni čínského básníka z 9. století Li Shang-yin. Shledává přitom, že žádná ze standardních teorií ve vztahu k nabízejícím se interpretacím této básně neuspěje; jeho analýza přitom odhaluje konkrétní slabiny, jež by se jejich zastánci měli pokusit vyřešit.

Poslední ze studií zařazených do prvního letošního čísla časopisu Estetika je článek „Ingarden vs. Meinong on Ficta’s Generation and Properties“ od Hichama Jakhy, ve kterém se autor zabývá problémem vlastností fikčních postav.

Číslo dále obsahuje kritickou poznámku, ve které se P. D. MagnusChristy Mag Uidhir soustředí na to, zda by se opravdoví pluralisté, již odmítají možnost jednotné definice umění, měli vzdát i samotného používání pojmu umění. V další kritické poznámce pak polemizuje Saul Fisher s nedávno vydanou knihou Paula Guyera A Philosopher Looks at Architecture.

Číslo uzavírá recenze knihy Aesthetic Testimony: An Optimistic Approach, kterou pro Estetiku napsala Matilde Carrasco Barranco.

Souběžně s vydáním nového čísla ohlásil časopis Estetika plánové vydání „kantovského“ čísla v roce 2025. Uzávěrka přijímání příspěvků do tohoto zvláštního čísla, jehož hostujícím editorem je Joao Lemos, je 15. října 2024.


Související články