Na Filozofické fakultě UK se uskuteční již 66. běh Letní školy slovanských studií

Ústav bohemistiky pro cizince a komunikace neslyšících FF UK pořádá od 20. července 2023 do 17. srpna 2023 mezinárodní letní školu. V jejím průběhu zahraniční bohemisté absolvují intenzivní jazykové kurzy češtiny, dále přednášky, semináře a workshopy zaměřené na široké spektrum kulturních i sociálních oblastí. Na letní školu letos zavítá 137 účastníků 38 světových národností.

Slavnostní zahájení se bude konat 22. července 2023 ve 14:00 v Karolinu, kde účastníky přivítá prorektorka UK prof. Eva Beránková, děkanka FF UK dr. Eva Lehečková a náměstek pro řízení operačních programů MŠMT dr. Václav Velčovský. Slavnostní zakončení spojené s promocemi a předáním certifikátů se uskuteční 16. srpna 2023 ve 14:00.

Program Letní školy slovanských studií se skládá z dopolední intenzivní výuky a odpoledních kulturních a společenských aktivit. Program tvoří 25 vyučovacích jednotek týdně. Studenti jsou podle jazykových znalostí a dovedností rozděleni do čtyř úrovní, od úplných začátečníků až po velmi pokročilé studenty. Studenti základních úrovní v dopoledních hodinách absolvují jazykový kurz a fonetický výcvik. Výuka studentů vyšších úrovní je diverzifikována na vlastní jazykový kurz a na následující semináře a přednášky.

Velký důraz se během výuky klade na fonetický výcvik, protože většina lektorů českého jazyka, s nimiž se studenti setkávají v kurzech na domácích univerzitách, nemá v této oblasti dostatečnou průpravu. V průběhu letní školy se pokládají pevné fonetické základy u začátečníků a odstraňují se nedostatky u studentů pokročilých. Letos budou mít účastníci už podruhé plně k dispozici aplikaci pro nácvik zvukové stránky češtiny ProCzeFor (PROnunciation of CZEch for FOReigners). Jedná se o specializovaný internetový nástroj k nácviku výslovnosti češtiny u nerodilých mluvčích určený cizojazyčným studentům češtiny s odlišným mateřským jazykem a různou úrovní řečových dovedností v češtině.

Vyučující z Ústavu bohemistiky pro cizince a komunikace neslyšících FF UK pro účely letní školy také vytvořili několik učebnicí.

Online učebnice Klikni na to! patří mezi zcela unikátní učební materiály, jejichž cvičení jsou založena na využití Českého národního korpusu, který studenti učí využívat jako učební pomůcku. Učebnice využívá autentické texty, s nimiž učí studenty pracovat na úrovni A1 a A2. Autory učebnice jsou doktorandka Pavlína Vališová a dr. Adrian Jan Zasina. Další dvě učebnice jsou připravené speciálně pro potřeby výuky na letní škole. Pro úplné začátečníky je připravena učebnice Léto s češtinou, která zohledňuje specifickou cílovou skupinu začátečníků i neopakovatelné výukové prostředí letní školy. Poslední učebnicí je Čeština na každý den pro mírně pokročilé studenty, jež si v ní mohou zopakovat základy a následně během letní školy pokračovat v rozvíjení další gramaticko-lexikální látky. Autorkou je Hana Hejlové.

Do kulturního programu tradičně spadají komentované procházky po Praze, návštěvy kulturních míst a různých typů expozic, víkendové výlety, ale také různé aktivity seznamující účastníky s reáliemi České republiky a jejím celkovým sociokulturním pozadím.

Na realizaci Letní školy slovanských studií se podílí tým cca 50 lidí (včetně lektorů). Přehled organizátorů naleznete zde.

Letní škola slovanských studií se pořádá za podpory MŠMT, Univerzity Karlovy, FF UK a Hlávkovy nadaci.


Související články