Oddělení portugalistiky Filozofické fakulty UK se podílí na česko-portugalském projektu „100 František/Jorge Listopad“

Rozsáhlý dvojjazyčný projekt potrvá do prosince 2021. Jeho cílem je připomenout rozmanitou tvorbu českého spisovatele, básníka, literárního a filmového kritika, režiséra a pedagoga Františka Listopada, který se narodil právě před sto lety.

Oddělení portugalistiky Ústavu románských studií FF UK a Oddělení portugalistiky Filozofické fakulty Marie Curie-Skłodowské v Lublinu připravily za podpory Portugalského centra Instituto Camões v Praze projekt, jehož hlavním akademickým výstupem bude stejnojmenný sborník literárně-historických a literárně-kritických článků reagujících na autorovu literární a divadelní tvorbu. Přílohou sborníku bude CD s experimentální hudbou od různých evropských skladatelů, kteří se inspirovali Listopadovými texty. Uzávěrka pro zasílání odborných článků je 30. září 2021.

Kromě publikace sborníku bude zejména druhá polovina roku 2021 patřit dalším kulturním aktivitám, jako jsou veřejná čtení a společenská setkání. Záměrem je také shromáždit příspěvky z různých uměleckých oblastí a ocenit osobnost Františka Listopada, který vytvářel most mezi jazyky, společenstvími a kulturami. Dosud zrealizovaná poetická setkání si můžete připomenout na YouTube kanálu.

František Listopad, rodným jménem Jiří Synek, v Portugalsku známý jako Jorge Listopad, se narodil 26. listopadu 1921 v Praze a zemřel 1. října 2017 v Lisabonu. V různých jazycích psal básně, povídky, eseje, byl divadelním a televizním režisérem a scenáristou, pracoval jako novinář, překladatel i umělecký kritik. Po válce stál u vzniku deníku Mladá fronta, v němž řídil kulturní rubriku.

Na FF UK studoval estetiku a literární vědu. Po únoru 1948 se nevrátil z Francie, na čas se zde usadil a začal režírovat. V roce 1959 se přestěhoval do Portugalska. V Lisabonu spoluzaložil vysokou filmovou a divadelní školu, stal se ředitelem tamějšího Národního divadla. Do České republiky se různě vracel, často aby uvedl některou z divadelních inscenací.

Další informace o projektu najdete na sociálních sítíchblogu. E-mailová adresa pro dotazy a pro zasílání příspěvků do sborníku je 100.listopad@gmail.com.

 

Ve středu 1. září se v Kampusu Hybernská bude konat premiéra dokumentárního filmu o životě a umělecké tvorbě Františka Listopada absolventky JAMU Pavlíny Taubingerové. V dokumentu se prolínají archivní záběry a rozhovory s rodinnými příslušníky a spolupracovníky z divadelní skupiny TUT (Teatro da Universidade Técnica). Filmu bude předcházet krátké povídání o Listopadově prozaické tvorbě od portugalistek Karoliny Válové a Petry Šantorové.


Související články