Filozofická fakulta UK má dva nové docenty

Docenty se 1. května 2024 stali dr. Tomáš Svoboda z Ústavu translatologie FF UK pro obor Translatologie a dr. Ivo Štefan z Ústavu pro archeologii FF UK pro obor Archeologie.

PhDr. Tomáš Svoboda, Ph.D., se habilitoval na základě své habilitační práce „Horizonty překladu: k teorii překladu Jiřího Levého“. Práce se týká teoretického díla tohoto předního českého teoretika překladu, literárního historika, filologa, lingvisty, pedagoga a kritika. Připomíná kontext, v němž Jiří Levý pracoval a z něhož jeho koncepty pramenily, a nahlíží z různých úhlů na některé jeho teoretické kategorie obsažené v jeho stěžejních dílech. Pomocí vizualizací či systematizací činí Levého teorii přístupnější a poukazuje na recepci jeho díla. Práce navazuje na současný pokračující vědecký zájem o Jiřího Levého a jeho dílo, je příspěvkem k diskuzi o vybraných teoretických kategoriích a zdůrazňuje výjimečnost této zakladatelské osobnosti české teorie překladu.

PhDr. Ivo Štefan, Ph.D., svou habilitační práci napsal na téma „Počátky státu a křesťanství v raně středověké střední Evropě: Archeologie – historie – sociální modely“. Práce je složena z osmi publikovaných či k publikaci připravených studií, které se věnují různým aspektům raně středověkých států ve střední Evropě a jsou rozděleny do tří oddílů. První tři texty jsou zaměřeny na analýzu socioekonomických struktur a dynamiku proměn raně středověkých společností na našem území v širším srovnávacím kontextu. Druhý oddíl tematizuje různé aspekty konverze elit a následné christianizace dalších společenských skupin, které šly ruku v ruce s politickou centralizací. Třetí oddíl práce je věnován nejnižším příčkám sociálního spektra raně středověkých společenství v Čechách a na Moravě – otrokům, nesvobodným, případně lidem na okraji.


Související články