Projekt „Prostor pro spor“ kombinuje výzkum a jeho aplikaci ve formě školních materiálů, metodik a kampaní proti společenské polarizaci

Jedná se o společný projekt Ústavu politologie FF UK a neziskové organizace NESEHNUTÍ, který zkoumá kulturalizaci politiky a dopady společenské polarizace na měnící se pojetí lidských práv.

Spor je nedílnou součástí zdravé společnosti. Demokratická společnost musí umět zvládat hodnotové spory – bez konfliktu není emancipace. Takový konflikt je možné definovat jako „dobrý spor“. Ten musí mít určitá pravidla, která v dialogu s veřejností otevírá kampaň „Prostor pro spor“, která usiluje o kultivaci sporů ve veřejné debatě i na osobní rovině.

Součástí projektu je mimo jiné série offline aktivit, debat a performancí, které se věnují vybraným polarizujícím tématům českého veřejného diskurzu. Tento projekt představuje inovativní přístup k sporu jako takovému, který vychází z unikátní spolupráce mezi experty a expertkami z Univerzity Karlovy a organizací NESEHNUTÍ. Na projektu spolupracují také rapper a fotbalista Tomáš Kučera, právnička a feministka Šárka Homfray a MMA bojovník Pavel „Salin“ Salčák   

V rámci projektu vyšla také vzdělávací metodika na téma polarizace.

Řešitelé představili kampaň, dosavadní výsledky projektu a projektové videospoty se třemi známými osobnostmi na tiskové konferenci 29. února 2024 ve Skautském institutu.

Více o projektu naleznete na jeho webových stránkách zde.

Projekt je podpořen Norskem prostřednictvím Programu Lidská práva Norských fondů pod číslem LP-HRMGSA-026.


Související články