Celodenní program plný přednášek a seminářů Den latiny 2023 se uskuteční již 30. listopadu

Akce, která představí latinu jako bránu do mnoha humanitních i uměleckých oborů, je určená zejména pro studenty a studentky středních škol a jejich vyučující, ale i další zájemce a zájemkyně z řad veřejnosti. Na FF UK ji od roku 2012 pravidelně pořádá Ústav řeckých a latinských studií FF UK.

Přednášky a semináře jsou tematicky velice různorodé. Jen malá část z nich se týká přímo latinského jazyka, například přednáška o příbuznosti latiny a češtiny, vzniku románských jazyků, fungování latiny a angličtiny jako lingua franca či etymologii některých lékařských termínů. Ostatní přednášky jsou s latinou spojeny volněji a věnují se například antické mytologii, archeologii, literární vědě, středověké a novověké kultuře, ale třeba i sportu nebo pop music. Tematická šíře těchto přednášek ukazuje, že latina jako středoškolský předmět může otevřít cestu k mnoha dalším studijním oborům.

Úvodní přednášku přednese dr. Michal Ctibor z Ústavu řeckých a latinských studií FF UK o Vergiliově Aenéidě, který nedávno pořídil po 90 letech nový překlad do češtiny (více se můžete dočíst v rozhovoru na webu FF UK). Aenéidě se věnuje i přednáška doc. Katariny Petrovićové z Ústavu klasických studií FF MU v Brně nazvaná „Kotljarevského směšný Aenéás jako ukrajinský národní hrdina“, která pojednává o osudech ukrajinského překladu eposu. I další přednášky promlouvají k současnému světu, například doktorand latinské medievistiky a novolatinských studií na FF UK Vojtěch Pelc se bude věnovat stoickému přístupu ke zvládání krizí a dr. Konstantinos Tsivos z Ústavu řeckých a latinských studií FF UK zase kořenům řeckého nacionalismu.

Většina přednášejících jsou akademici z FF UK nebo jiných fakult UK, jako každý rok se však představí i někdo „z praxe“. Úředník Evropské unie působící v Lucemburku Petr Potůček promluví o užitečnosti umění rétoriky. Letos na akci s přednáškou také poprvé vystoupí žákyně střední školy Klára Victory Klimecká, která promluví o vztazích starověkého Říma a Kartága.

V rámci Dne latiny proběhne mimo jiné i soutěžní klání gymnázií. Tříčlenné týmy studentů v něm poměří své znalosti antické historie, mytologie, literatury i latinského jazyka.

Více informací o Dni latiny naleznete zde.


Související články