Výzkumná skupina pro digitální didaktiku na FF UK pořádá Letní školu badatelské výuky zaměřenou na starší dějiny

Letní škola pro učitele a učitelky všech aprobací s důrazem na vyučující společenskovědních a humanitních předmětů se bude konat v Centru současného umění DOX v Praze 24. a 25. srpna 2023. Vzdělávací akci spoluorganizují ústavy, které se podílí také na vedení výzkumné skupiny – Ústav českých dějin FF UK a Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK.

Semináře, workshopy a přednášky jsou určené především pro učitele a učitelky dějepisu, občanské výchovy, českého jazyka a literatury, mediální výchovy, výtvarné výchovy a podobných předmětů. Vítání jsou ale i muzejní pedagogové a pedagožky, lektoři a lektorky a všichni ostatní zájemci.

Ústředním tématem letní školy jsou starší dějiny, konkrétně moderní a předmoderní historické epochy jako předmět školní výuky. Volba tématu vychází ze situace, kdy řada metodických inovací na poli výuky dějepisu byla vyvinuta na tématech ze soudobých dějin, avšak většina učitelek a učitelů se ve své výuce významně věnuje právě dějinám do roku 1918. Letní škola se především zaměří na možnosti přístupů k historické gramotnosti a badatelsky orientované výuce. Ta je založena na aktivní práci žáků s historickými prameny, při které si rozvíjí analytické dovednosti a kompetence k učení a řešení problémů.

Letní škola je organizována v rámci výzkumné skupiny pro digitální didaktiku, která vznikla na Filozofické fakultě UK ve spolupráci mezi Ústavem českých dějin FF UK a Ústavem informačních studií a knihovnictví FF UK.

Více informací o letní škole a registrační formulář naleznete zde.


Související články