Jak funguje aplikace Evaluace pro studentské hodnocení kurzů? Na nejčastější dotazy odpovídá její programátor

Na technické dotazy ohledně studentského hodnocení kurzů odpovídá Mgr. Martin Roček, programátor aplikace Evaluace a doktorand na Ústavu řeckých a latinských studií FF UK.

Jsou evaluace opravdu anonymní? Jak mohou být anonymní, když se musím přihlásit údaji z CAS?

Hodnocení je skutečně anonymní. Vaše přihlašovací údaje jsou vyžadovány jen proto, aby aplikace věděla, které předměty jste absolvoval/a, a zároveň vám umožnila kdykoliv se k hodnocení vrátit, pokud jste jej ještě neodeslal/a. Jakmile totiž odešlete hodnocení předmětu, dojde k odstranění všech informací, které by mohly napovědět, kdo je autorem hodnocení. Možná si teď kladete otázku, jak je tedy možné, že aplikace ví, že jste předmět hodnotil/a. Je to jednoduché – ve chvíli odeslání hodnocení se ve vašem rozvrhu u předmětu, který jste právě hodnotil/a, do speciálního sloupečku napíše hodnota 1, tedy hodnotil/a.

Kdo uvidí, co jsem vyplnil a napsal?

To je trochu složitější – evaluace totiž obsahují různé druhy otázek. Ihned po skončení studentského hodnocené vidí všechny výsledky, tj. škály a komentáře ke svým předmětům, vyučující. Dále je vidí také vedoucí základní součásti, na které vyučující působí, a vedení fakulty. Jakmile dojde k zveřejnění hodnocení, záleží, zdali student nebo vyučující odpověď skryli, či nikoliv. Slovní hodnocení, která nejsou skrytá, uvidí po zveřejnění všichni návštěvníci aplikace. Škály jsou viditelné také, ale pouze když jsou splněné některé podmínky, např. předmět byl hodnocen alespoň 10 % studentů, kteří jej měli zapsaný v SIS. Tyto výsledky jsou přístupné na adrese http://hodnoceni.ff.cuni.cz/results.

Pak jsou v evaluacích ještě oborové otázky a fakultní otázky. Odpovědi na oborové otázky vidí pouze vedoucí základní součásti, která je do evaluací vložila, a vedení fakulty. Odpovědi na fakultní otázky vidí pouze administrátoři a vedení fakulty.

Je nutné vyplňovat informace ke všem předmětům? Nestačí odpovědět jen na úvodní fakultní otázku?

Z technické stránky to vypadá tak, že když odpovíte alespoň na jeden předmět, tak vám přestanou chodit e-maily s filtrem „nehodnotil”. To znamená, že pokud chcete odpovědět na úvodní fakultní/obecnou otázku, tak nemusíte zároveň hodnotit všechny své předměty.

Můžu dát k předmětům jen komentáře, nebo musím vyplňovat všechny stupnice?

Důležité je odpovědět na povinné otázky, které jsou označené červeným vykřičníkem. Ostatní odpovědi můžete teoreticky nechat prázdné. Ale pro zpětnou vazbu jsou většinou nejdůležitější slovní komentáře studentů.

Jde nějak zařídit, aby mi systém napsal, že mám rozepsané evaluace a zapomněl jsem je odeslat? Anebo se všechny rozepsané evaluace na konci samy odešlou, i když nejsou dopsané?

V tuto chvíli aplikace neodesílá žádná upozornění na rozpracovaná hodnocení. Funkci by šlo určitě doprogramovat. Nicméně už teď si studenti stěžují na množství e-mailů, které z aplikace chodí. Takže pokud by taková funkce měla být zavedena, bylo by nutné přidat do aplikace nějakou formu nastavení, kde by bylo možné tuto možnost vypnout. Všechno je to možné, jen je nutné zvážit časovou náročnost a celkový přínos.

Hodnocení se sama neodešlou, pokud nejsou dopsaná. Kdyby to tak bylo, tak by se mohlo stát, že se odešlou neúplné komentáře.


Související články