Filozofická fakulta UK uctila 55. výročí sebeupálení Jana Palacha

Člověk musí bránit proti tomu zlu, na které právě stačí.“ Tato slova pronesl student FF UK Jan Palach 17. ledna 1969, den poté, kdy se před budovou Národního muzea v centru Prahy polil benzinem a zapálil. Chtěl tak vyburcovat veřejnost z rezignace, do které se propadala po srpnové okupaci Československa. Jeho památku si 16. ledna 2024 připomněli zástupci Univerzity Karlovy, pamětníci, stávající studující a představitelé dalších vysokých škol.

První pietní vzpomínka na Palachův čin se konala již tradičně v Karolinu. Jeho památce se poklonili představitelé Univerzity Karlovy. Na pietu přijeli i studenti a studentky z Gymnázia Jana Palacha v Mělníku. V podvečer se pak lidé sešli před hlavní budovou FF UK, kde Jan Palach od podzimu roku 1968 studoval. Jeho působení na FF UK připomíná pamětní deska umístěná na budově, kterou vytvořil Olbram Zoubek. Vychází z posmrtné masky, již sám sochař sejmul Janu Palachovi krátce po jeho smrti.

Letošní Palachův týden, který pravidelně pořádají Studentská rada FF UK společně s dalšími studentskými spolky a iniciativami, byl silně poznamenán tragickými událostmi, které se odehrály na fakultě 21. prosince loňského roku. I z toho důvodu se doprovodné akce, které připomínají Jana Palacha a vysvětlují souvislosti jeho činu, zaměřily na postavení studentstva.

Prosincová tragédie také rezonovala večerní pietou 16. ledna před hlavní budovou FF UK. Rektorka UK prof. Milena Králíčková ve svém projevu připomněla, že to byla láska k lidem a ke svobodě, která vedla Jana Palacha k jeho odvážnému činu, a s tím bychom si ho měli také připomínat. „Bude tomu brzy jeden měsíc od tragické události 21. prosince. Vlna solidarity následujících dní, vzájemné podpory a sounáležitosti, touhy pomáhat druhým nám všem dodává sílu. Léčíme se a věřím, že akademická obec UK se uzdravuje, a to nejen díky tomu, že pomoc druhým a láska k lidem jsou ty správné účinné léky, které skutečné pomáhají,“ zakončila své vystoupení rektorka.

Na její slova navázala také děkanka FF UK dr. Eva Lehečková. „Palachova oběť otřásla lidmi a probouzela je k bdělosti, odvaze bránit principiální hodnoty. Prosinec, který jsme v závěru loňského roku prožili, námi také otřásl. Zbavil nás jistoty našeho bezpečného intelektuálního útočiště, které díky stabilitě permanentního dialogu odolává vnějším poryvům. Bráním se vytváření nějakých zjednodušených paralel, na to jsou obě události, jak ta, kterou si připomínáme, která se už dnes stala součástí toho, kým jsme, i ta nová, kterou teprve zpracováváme, příliš odlišné. Nicméně to, co si výročím Jana Palacha opakovaně dokazujeme, je, že umíme reflektovat události v plynutí času. Reflektovat přitom jejich různorodé vnímání budeme potřebovat i v roce, který se před námi otevírá. Byla bych ráda, kdybychom v tomto roce pokaždé, když zahneme k fakultě, v sobě každý z nás s připomínkou Jana Palacha tyto podstatné vlastnosti obnovili a dodali jsme si tak sílu zpracovat další formativní okamžik dějin a života naší fakulty, a to i právě s hlubokým respektem k tomu, že každý z nás sílu čerpá odjinud a jiným tempem,“ zdůraznila děkanka.

Zástupce Studentské rady FF UK Jakub Gogela poukázal na hrdinství, jakým se vyznačoval Jan Palach, a připomněl i další významné hrdinské osobnosti spjaté s akademickou obcí FF UK – Tomáše Garrigua Masaryka, Jana Patočku nebo Růženu Vackovou. „Jsem hrdý na tyto odvážné osobnosti naší fakulty a věřím, že díky odvaze, která je charakteristická pro všechny členy naší akademické obce, překonáme i nedávné tragické události, které nás všechny zasáhly. I proto je důležité připomínat si čin Jana Palacha,“ podotkl student.

Foto: Jiří Stibor (FF UK), Vladimír Šigut (UK)


Související články