Festival Jeden svět se letos zaměří na výzvy přesunu do digitálního světa

Odpovědi na to, jak nás ovlivnil přechod do on-line prostředí, nabídne 23. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech pořádaný společností Člověk v tísni. Projekce a streamy debat budou na nových on-line platformách k zhlédnutí od 10. května do 6. června.

„Vypadáváš“ se stalo jedním z nejčastějších slov, která provázejí setkání lidí v prostředí internetu. Je to upozornění na slabé připojení, na technické obtíže, které negativně vstoupily do on-line komunikace. Zároveň označuje i situaci, ve které se spousta lidí po začátku pandemie ocitla.

Hlavní tematická kategorie letošního programu, který představí celkem 101 filmů v patnácti kategoriích, se proto zaměří na technologie a jejich vliv na jednotlivce i společnost a nabídne filmy, které se zabývají nerovností přístupu k on-line informacím, závislostí na internetu nebo manipulací ve virtuálním prostředí.

Při výběru hlavního festivalového tématu jsme se shodli, že Jeden svět musí jako vždy reflektovat aktuální dění doma i ve světě. Nejpalčivějším je podle nás to, jak probíhající pandemie a přesun dění do digitálního světa zvýraznily společenské nerovnosti. Přemýšleli jsme, jak moc máme tuto transformaci našich životů v práci, ve škole nebo v rodině pod kontrolou a do jaké míry jsme už v rozjetém vlaku, který nejde zastavit,“ říká ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Kvůli protiepidemickým opatřením získá letos festival úplně novou podobu. Od 10. do 19. května bude probíhat Jeden svět živě – pravidelné projekce doprovázené streamy debat s filmovými tvůrci a tvůrkyněmi. Od 20. května do 6. června si diváci a divačky pustí všechny filmy na nové platformě Jeden svět online.

Filmy budou dostupné kdykoliv a odkudkoliv z České republiky. Vybrané projekce budou stejně jako v kinech opatřeny audiopopisem nebo speciálními titulky pro neslyšící.

Celý program letošního ročníku najdete na webu www.jedensvet.cz.


Související články