Aktualizujeme systém, může to trvat několik minut. Festival Jeden svět už po dvacáté!

Letošní ročník Jednoho světa nabídne více než 110 filmů a 9 virtuálních realit. Festival pořádá společnost Člověk v tísni a pracuje s širokou definicí lidských práv: v nabídce jsou jako každý rok filmy o politických kauzách, sociálních otázkách nebo o životním prostředí. V rámci uzavřeného partnerství mezi FF UK a Jedním světem se jako již tradičně účastní pofilmových debat akademici i studenti. Studenti se současně podílejí i na organizaci a přípravách festivalu jako dobrovolníci.

Letošní téma festivalu?

Aktualizace systému. Kdo není online, jako by nebyl. Svět s pomyslnou zelenou tečkou u našeho jména ale není jednoduchý a jedničky a nuly je nutné prověřit. Dezinformace a mediální manipulace cloumají aktuální společností a jsou označovány za jedny z největších problémů současnosti. Snažíme se vidět za horizont pouhých polopravd a jsme na stopě „fake news“. Jeden svět proto vybízí k aktualizaci systému. Nejen počítačový software totiž potřebuje čas na to, aby zpracoval všechny potřebné informace a mohl hladce fungovat.

Na co jít do kina?

I letos je festival nabitý jedinečnými snímky, u kterých se tvůrci nebáli experimentovat a nahlížet na problematiku z nevšedního úhlu pohledu. Za zmínku bezesporu stojí snímek se stále aktuální tematikou migrace Vyhnaní, neotřele zobrazen jako road movie z Mexika. Intimní zpovědi lidí z válkou sužovaných oblastí Sýrie, Iráku nebo Ukrajiny nabídnou snímky O otcích a synech a Vzdálený štěkot psů. Ujít si nenechte ani dokument Osamělý boj Thomase Reida, ve kterém tvůrci prostřednictvím lehce groteskních inscenovaných scén představí tak vážné téma, jako jsou zábory půdy. Nová je filmová kategorie Americana, která nabídne filmy o Donaldu Trumpovi, rasové nesnášenlivosti nebo o právech indiánů. Šokující a znepokojivý příběh novodobé otrokyně v současné Evropě přináší film V zajetí.  Podívat se s Jedním světem můžete také do vzdálené Venezuely a pokusit se pochopit tamní vyhrocenou politickou situaci u filmu Ženy venezuelského chaosu. Další filmy přiblíží posilování extremismu v Evropě, ekologické problémy, kyberprostor či vztah umělců a lidských práv.

Kam na film a co to stojí?

Jeden svět obsadí od 5. do 14. března celkem 9 pražských kin – Lucernu, Světozor, Bio OKO, Kino 35 mm ve Francouzském institutu, CAMP – Centrum architektury a městského plánování, Atlas, Evald, Ponrepo a Městkou knihovnu v Praze. Divácké centrum festivalu se přesouvá do Tibet Open House ve Školské ulici. Na všechny odpolední projekce, tedy ty, které začínají dříve než v 17:00 včetně, navíc platí zvýhodněná cena 60 Kč.

Úplný program je zveřejněn na stránkách festivalu.

JS18_AS_vizual_CZ_RGB


Související články