Iniciativa Hodina pravdy organizuje protestní akci Kolaps systému

Protestní pochod upozorňující na podfinancované české vysoké školství vyjde 3. června 2024 v 16:00 z náměstí Jana Palacha směrem k budově Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR v Karmelitské. Akce se koná před plánovaným jednáním sněmovny o rozpočtu pro rok 2025. Součástí akce je i rozeslání otevřeného dopisu poslankyním a poslancům, kteří budou o rozpočtu jednat.

Akcí chce iniciativa upozornit na to, že nejsou v ohrožení jen humanitní a sociálněvědní fakulty, ale celý systém. Žádá o navýšení institucionálních prostředků na vysoké školství ve výši 11 miliard ročně a plán na stabilizaci financování na období 2025–2030. Nízké mzdy snižují kvalitu výuky i vědy a odchody zaměstnanců znamenají přetížení a vyhoření těch, co zůstanou.

Harmonogram akce

16:00–16:45 | Proslovy na náměstí Jana Palacha

16:45–17:40 | Pochod s cílovým místem MŠMT se zastávkou u Úřadu vlády ČR a Ministerstvo financí ČR, kde protestující umístí vzkaz na dveře

17:40–18:00 | Závěrečná řeč a zopakování hlavních tezí akce. Umístění vzkazu na dveře MŠMT ČR

18:30 | neformální setkání (bude upřesněno)

Iniciativa Hodina Pravdy vznikla v roce 2023, kdy 28. března na Den učitelů zorganizovala stejnojmennou celostátní protestní akci proti podfinancování sociálněvědních a humanitních oborů na vysokých školách, do níž se zapojili akademické obce většiny filozofických a humanitně zaměřených fakult v České republice, včetně Filozofické fakulty UK. Iniciativa se 17. října 2023 připojila také k organizaci výstražné stávky vyhlášené Vysokoškolským odborovým svazem.

Více informací o protestu naleznete na sociálních sítích a webových stránkách iniciativy Hodina pravdy:

Pokud byste se chtěli zapojit do příprav akce a pomoci s tvorbou textů, příspěvků na sociální sítě nebo jakkoliv jinak, obraťte se na e-mail info@hodinapravdy.cz.


Související články