Canisterapie a hipoterapie na FF UK

Od otevření hlavní budovy FF UK po tragických prosincových událostech v únoru 2024 mohou studující a zaměstnanci na chodbách pravidelně potkávat canisterapeutickou fenku Snow. Postupně se nabídka terapeutických zvířat a jejich lidského doprovodu rozšiřuje.

V současné chvíli nabízí svou canisterapeutickou podporu Snow, Stella a Nessie:

Snow je fenka bernského salašnického psa, svou práci začala hned v prvním týdnu semestru a na základě pozitivní zpětné vazby prozatím zůstala. Snow také pomáhá na individuální vyžádání, např. při rekonvalescenci některých zraněných a při návratu do budovy a studia u těch, kteří tuto individuálnější podporu potřebují.

Kdy a kde: zpravidla v pondělky na hlavní budově FF UK, jiné dny a místa na základě vyžádání.

Stella, celým jménem Northern Star „Stellla“ z Mokré Hory, je fenka flat coated retrívra. Začala na fakultě pomáhat v dubnu, svou práci zde kombinuje s pravidelnými intervencemi v pražském zařízení pro seniory.

Kdy a kde: zpravidla úterky a čtvrtky na hlavní budově FF UK.

V dubnu na hlavní budovu začal docházet i Monty. Monty je valach plemene minihorse v hipoterapeutickém výcviku. Na hlavní budově byl ve středu 17. 4. a ve čtvrtek 25. 4. S největší pravděpodobností zde bude zpravidla středy.

Na fakultě jsme hrdí na probíhající programy hipoterapie a canisterapie. Z dosavadních zpětných vazeb lze usuzovat, že tyto aktivity pozitivně ovlivňují psychický stav našich studujících i zaměstnanců, kteří byli tragickými událostmi v budově zasaženi.

Kontaktní osobou pro otázky a „objednávky“ zvířecí terapie je Michaela Slussareff, proděkanka pro vnější vztahy a další vzdělávání.