Studentští ambasadoři

Studenti a studentky fakulty se mohou v rámci studentského ambasadorství podílet na reprezentaci fakulty na veletrzích a dalších akcích pro uchazeče o studium, zároveň mohou vyjet na střední školy prezentovat svůj studijní program.


Proč se stát studentským ambasadorem?

  • předáte zkušenosti mladším studentkám a studentům středních škol, které výběr vysoké školy teprve čeká
  • budete se podílet na prezentaci nabídky studijních programů vyučovaných na FF UK a budete zprostředkovávat informace a tipy ohledně přijímaček a studia na fakultě
  • můžete komunikovat také další vzdělávací aktivity vaší katedry/ústavu/studentského spolku
  • vyzkoušíte si prezentovat před větším publikem, získáte zkušenosti s chodem a koordinací větších akcí

Co ambasadorství obnáší?

Aktivity, které vás budou nejvíce bavit, můžete v průběhu roku různě nakombinovat, záleží na vašich časových možnostech a chuti se zapojit:

  • účast na akcích pro uchazeče pro studium jako veletrhy Gaudeamus, akce Na Karlovku, Den otevřených dveří FF UK a další
  • účast na akcích pro veřejnost (včetně uchazečů) jako VědaFest, Týden humanitních věd ad.
  • výjezdy na střední školy

Pokud chcete získat zkušenosti s akcemi pro uchazeče, napište na Oddělení vnějších vztahů na e-mail vaclav.kriz@ff.cuni.cz. Pracovník OVV se s vámi domluví na podrobnostech spolupráce a zaškolení. Spolupráce by měla být dlouhodobější, tzn. že studentský ambasador se zúčastní více akcí během roku.

Podmínkou účasti je aktivní prezenční studium na FF UK. Za účast na akcích je studentům vypláceno stipendium.

Výjezd může iniciovat:

  • sám student/ka s vědomím vedoucí/ho základní součásti, na které studuje
  • základní součást, která doporučí studenta/ku k výjezdu
  • případně může prezentaci studenta/ky fakulty poptat střední školy

Pokud se rozhodnete, že na střední školu chcete vyjet prezentovat, nejprve:

  1. informujte o výjezdu vedoucí/ho katedry/ústavu, na kterém studujete
  2. kontaktujte Oddělení vnějších vztahů na e-mailem vaclav.kriz@ff.cuni.cz, do kopie e-mailu přidejte vedoucí/ho vaší katedry/ústavu – OVV vás seznámí s podmínkami výjezdu a vybaví vás propagačními materiály a předvyplněnou šablonou elektronické prezentace
  3. domluvte se s konkrétní střední školou na termínu výjezdu, následně můžete výjezd podniknout
  4. po výjezdu dodejte na OVV zprávu o prezentaci, kopii případných jízdních nákladů

Podmínkou účasti je aktivní prezenční studium na FF UK.

Za úspěšné výjezdy je vypláceno stipendium – podmínkou pro vyplacení odměny jsou minimálně tři výjezdy na tři různé střední školy (odměna za jeden výjezd v rámci Prahy je 500 Kč, odměna za jeden výjezd do regionů 1 000 Kč). Odměna je vyplacena hromadně po absolvování všech třech výjezdů. Při prokázání nákladů na cestu veřejnými dopravními prostředky je propláceno i cestovné (pouze po ČR).

V případě, že budete mít zájem jak o výjezd na střední školu, tak o účast na akcích pro uchazeče, je možné aktivity nakombinovat – odměna za jeden výjezd na SŠ pak může být vyplacena jednorázově, pokud se budete účastnit dalších akcí pro uchazeče. Je však nutné se na podrobnostech této spolupráce předem domluvit s Oddělením vnějších vztahů.

Akce pro uchazeče a veřejnost

Filozofická fakulta UK se každoročně účastní řady akcí určených pro uchazeče o studium a popularizačně-vzdělávacích akcí pro veřejnost. Mezi akce pro středoškolské studenty a studentky se řadí veletrhy Gaudeamus, univerzitní akce Na KarlovkuDen otevřených dveří FF UK. Široká veřejnost nás může potkat na VědaFestu, Veletrhu vědy, Noci vědců nebo Týdnu humanitních věd.


Související články