Vyjádření vedení FF UK k protestní akci Hodina pravdy

V úterý 28. 3., tedy v Den učitelů, se budou na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) konat protestní akce, které mají upozornit na systémové podfinancování humanitních a společenských věd. Půjde o veřejnosti otevřené přednáškové a debatní pásmo o úloze humanitních věd v 21. století a jejich přínosu pro řešení aktuálních společenských výzev. Kromě debatního pásma jsou připraveny minikurzy 17 jazyků vyučovaných na FF UK a studentský a doktorandský happening. Na program naváže protestní průvod z náměstí Jana Palacha v 15:00 hodin.

Iniciátory akce na naší fakultě byly odborová organizace našich zaměstnanců spolu s Akademickým senátem FF UK, následně se zapojila i iniciativa doktorandů, studentské spolky jako zástupci studentstva a část akademických, i technickohospodářských pracovníků. Den učitelů si bude tímto způsobem připomínat celá řada vysokých škol a fakult z dalších českých měst. Jejich seznam a program všech akcí lze dohledat na webu akce hodinapravdy.cz.

Vedení FF UK zcela souzní s protestujícími a plně se ztotožňuje s Prohlášením organizátorů akce Hodina pravdy. To se vyjadřuje zejména k podfinancování společenských a humanitních oborů, ale i k jejich zásadní (avšak často opomíjené) společenské roli. Vedení Univerzity Karlovy také vydalo své oficiální prohlášení k celkové situaci nedostatečného financování veřejných vysokých škol zde.

Média se v případě dotazů mohou obracet na proděkanku pro vnější vztahy FF UK Michaelu Slussareff na michaela.slussareff@ff.cuni.cz nebo 724 577 668.

 


Související články