V červnu a červenci se fakulta učila ukrajinsky, v srpnu výuka pokračuje

Na Filozofické fakultě UK se konaly kurzy ukrajinštiny pro zaměstnance a studenty fakulty, které organizoval Ústav východoevropských studií FF UK. Určené byly pro mírně pokročilé, začátečníky se znalostí azbuky a začátečníky bez znalosti azbuky. V srpnu proběhne ještě jeden on-line kurz s 10 účastníky.

V termínu od 6. června do 1. července počet přihlášených přečkal všechna očekávání, kdy se přihlásilo 276 lidí. Všechny zájemce se tak bohužel umístit nepodařilo, do lavic v červnových kurzech nakonec usedlo 112 zájemců, kteří byli rozděleni do 12 skupin a docházeli jednou až dvakrát týdně. Druhý termín se konal od 11. do 22. července, během kterého 39 studentů docházelo na intenzivní týdenní a dvoutýdenní kurzy po pěti skupinách.

Výuky se ujaly čtyři lektorky z Ukrajiny – Olha Doloh, Olha Muchortova, Natalija Šamraj a Olha Tabačnyk, které nedávno uprchly do České republiky před válkou na Ukrajině. Za finanční dar, díky kterému mohly být vyplaceny honoráře lektorkám, patří velké poděkování Nadačnímu fondu Ing Ludvíka Štiky. Vzhledem k ohlasům a zájmu řady studentů pokračovat zvažuje Ústav východoevropských studií FF UK i organizaci podzimních kurzů.


Související články