Studentky FF UK uspěly v celostátním kole soutěže Student a věda – Lingvistika 2022

V pondělí 16. 5. 2022 proběhl v rámci 23. mezinárodního setkání Mladých lingvistů na Univerzitě Palackého v Olomouci již 11. ročník celostátní soutěže pro pregraduální studenty. Na 1. místě se umístila Lucie Jarůšková (Obecná lingvistika a hispanistika) a na 2. místě Karolína Svatoňová (Anglistika – amerikanistika).

FF UK do celostátního kola nominovala obě uvedené studentky Lucii Jarůškovou s prací na téma Vliv bilingvismu na jazykově podmíněné sociální preference u dětí a Karolínu Svatoňovou s prací Dialekty Nové Anglie a jejich historický vývoj na pozadí britského vlivu na základě výsledků fakultního kola soutěže. V celostátní soutěži byly uděleny dvě první ceny – spolu Lucií Jarůškovou ji obdržela také studentka FF UP Libuše Kormaníková s prací na téma Rozpoznávání ironie v textu slyšícími dětmi a dětmi se sluchovým postižením.

Soutěž Student a věda – Lingvistika je určena studentům bakalářských a magisterských studijních programů všech lingvistických a filologických oborů a ostatních humanitních oborů, jejichž oblast zkoumání s lingvistikou souvisí (filozofie, psychologie, sociologie, historie, mediálních studia apod.).

Tradice soutěže začala v roce 2000 v Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR v Praze a od roku 2001 pokračuje na FF UP v Olomouci, organizátorem je tamní Katedra bohemistiky. Soutěžní příspěvky hodnotí porota složená ze zástupců jednotlivých filozofických/pedagogických fakult a Ústavu pro jazyk český AV ČR. Letos zasedala ve složení: předsedkyně doc. Božena Bednaříková (UP), doc. Karel Komárek (UP), dr. Lucie Jílková (ÚJČ AV ČR), dr. Martin Janečka (PedF UK) a doc. Ivana Bozděchová (FF UK).

Vítězné příspěvky z celostátního kola jsou publikovány v recenzovaném sborníku z konference Mezinárodní setkání mladých lingvistů. Ta letos proběhla ve dvou dnech (16. a 17. května 2022 na UP) na téma Potenciál změny. Tradičně se jí účastní zájemci o lingvistiku.

Své příspěvky na ní přednášejí a první důležité odborné zkušenosti tak získávají především studenti doktorandských studijních programů. Pravidelně mezi nimi jsou i doktorandi z FF UK. Letošní ročník opět potvrdil přínos konference i význam soutěže – účastníci získávají důležité odborné zkušenosti, naváží nové kontakty, poznají prostředí Univerzity Palackého a jistě rádi využijí i příležitosti prohlédnout si jedno z našich nejkrásnějších historických měst.

Oběma studentkám děkujeme za vzornou reprezentaci FF UK na celostátním fóru, přejeme další badatelské i studijní úspěchy a doufáme, že jejich zážitky i umístění budou inspirací pro mnoho ostatních studentů. Těšíme se na další zajímavé lingvistické práce v příštím akademickém roce!

Závěrem z vyjádření soutěžících FF UK:

Lucie Jarůšková: „Jsem moc ráda za možnost prezentovat svoji práci, a hlavně za podněty od poroty, jak té pražské, tak olomoucké, které mi dovolují posouvat se dále. Myslím, že vzpomínka na soutěž a sdílené první místo mi zůstane do konce života.“

Karolína Svatoňová: „Chtěla bych mockrát poděkovat za krásnou soutěž ve velmi příjemném prostředí naší univerzity i Univerzity Palackého. Účastnit se takové soutěže a přednášet před odbornou porotou pro mě byla premiéra, která mi byla obrovským přínosem, stejně tak jako všechny poznámky a vlídná slova. Do budoucna se pokusím o soutěži informovat i své kolegy, aby měli možnost se účastnit tohoto projektu, který je pro nás jako ochutnávka akademického světa naprosto skvělý!“

doc. PhDr. Ivana Bozděchová, CSc., ÚČJTK
předsedkyně poroty fakultního kola a členka poroty celostátního kola soutěže Student a věda – Lingvistika


Související články