New Media Inspiration 2017

Studia nových médií FF UK zvou na konferenci New Media Inspiration, letos na téma „Život po Facebooku“. Přijďte se s námi zamyslet, jestli jsme ještě skuteční, a poodhalit potenciál informací skrytých za uživatelským rozhraním sítí.

Jak virtuální mění skutečné

Nová média mění v posledních letech svět tak rychle, že už to většina z nás pomalu přestává vnímat. Další a další sociální sítě, aplikace, zpravodajské portály a pestrý multimediální obsah se kolem nás rojí od probuzení do usnutí a rozptylují nás nejen při práci, ale krátí i svobodně trávený volný čas. Odtrhnout se od svítících monitorů a displejů nabízejících nekonečné zdroje informací je už pro mnohé, bez ohledu na generační příslušnost, podobně náročné jako vzdorovat závislosti. To vede ke zcela přirozené reakci a sebeobranně organizmu – přestáváme si uvědomovat, jak je den za dnem naše existence virtuálnější a závislejší na technologiích a online komunikačních kanálech. Jsme ještě skuteční? Je reálnější náš facebookový profil, nebo my jako analogové bytosti, které pomocí fyzických pohybů rukou a prstů ovládají klávesnici vytvářející virtuální obsah?

Svět po Facebooku

Jaké to je, žít „po Facebooku“? Sociální sítě změnily naši každodenní realitu. Tisíce odběratelů vám mohou pomáhat měnit svět k lepšímu, ale zástupy fanoušků na sítích samy o sobě nestačí. V prezentaci „Lajkem svět nezměníš (ale bez něj taky ne)“ vám to na reálných příkladech ukáže reportér Janek Rubeš. O bublinách uvnitř Facebooku promluví Josef Šlerka, na základě analýzy 200 000 facebookových stránek odhalil, že „uvnitř Facebooku je ještě jeden, mnohem větší“.  Dalším velkým tématem jsou falešné zprávy, manipulace, politika v nepolitických komunikačních prostorech a celková proměna médií v novomediálním kontextu. Nezapomněli jsme ani na kočky, které zaplavily český Tinder, vzestup YouTube celebrity nebo nové trendy v herním průmyslu.

NMI17_obrazek_k_clankuŘečníci, na které se můžete těšit

Jako již tradičně se na New Media Inspiration můžete setkat s českými internetovými celebritami a předními odborníky z řad analytiků, psychologů, pedagogů, ekonomů, novinářů, lékařů a dalších. NMI chce být otevřenou konferencí, kde se setkávají často velmi vzdálené obory a profese a díky různorodosti řečníků vzniká prostor pro dialog mezi akademickou a komerční sférou.

Letos máte šanci setkat se osobně, bez bariéry monitorů a displejů, například s Františkem Koukolíkem (primář emeritus, Thomayerova nemocnice, Oddělení patologie a molekulární medicíny), Jindřichem Šídlem (Seznam.cz), Josefem Šlerkou (Socialbakers), Janou Leitnerovou (HateFree), Jánem Simkaničem (Internet Info), Petrem Koubským (VŠE, TUESDAY Business Network) nebo Danielem Dočekalem. Celkem se můžete těšit na 25 řečníků, přednášky budou probíhat ve dvou sálech. Na webových stránkách konference je k dispozici podrobný program, vyberte si dopředu, které prezentace musíte stihnout. Řečníci vám odhalí taje skryté za uživatelským rozhraním sítí a zavedou vás do světa za zrcadlem – za našimi osobními „bublinami“.

Zaregistrujte se včas: http://bit.ly/NMI17registrace


Související články