Stávka za klima na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

V následujícím týdnu se bude na půdě naší fakulty konat studenty organizovaná stávka za klima. Kolektiv našich studentů a studentů spřízněných fakult propojených v rámci společenství Univerzita za klima se tak připojuje k celosvětovému hnutí End Fossil: Occupy! Toto hnutí volně navazuje na akce typu Fridays for Future z roku 2018 a 2019, a letos publikovalo manifest, v němž vyzývá studenty po celém světě, aby na svých školách zorganizovali protesty za konec fosilních paliv.  

Vedení Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) zcela souzní s protestujícími a plně se ztotožňuje s Požadavky Vysokoškolské okupační stávky za klima 2022. Ta se v rámci požadavků na univerzity jako takové dotýká otázek udržitelnosti jejich hospodaření, zateplení budov, ale i důstojného ohodnocení práce, což jsou pro FF UK, jako fakultu dlouhodobě trpící podfinancováním humanitních oborů v České republice, denně žitá témata. K požadavkům stávky se proto připojujeme a manifest kolektivu Univerzit za klima vyvěšujeme i zde

Ve svém strategickém plánování navazuje vedení fakulty na dokumenty Univerzity Karlovy a programově se připojuje k projektu OSN 2015 2030 Sustainable Development Goals (SDGs). Vedení fakulty podporuje realizaci výuky a výzkumu s tématem udržitelnosti nejen v oblasti životního prostředí, ale i rovných příležitostí, zdraví a kvalitního života, inovace a dalších. Vedení fakulty také na začátku roku 2022 deklarovalo směrem k vedení Univerzity Karlovy zájem být součástí pilotního vzorku pro energetický audit budov a hospodaření a tam, kde je to možné, podniká kroky k udržitelnému provozu fakulty. Plně si ale uvědomujeme, že to nestačí. Přáli bychom si proto, aby byly požadavky této stávky komunikovány mnohem šířeji, aby je vyslyšeli ti, kteří mají mandát a kompetence podpořit efektivní změny. 

Stávka v příštím týdnu je stávkou okupační, studenti proto plánují na půdě školy i přespávat. Vedení FF UK však tomuto požadavku nechce vyhovět, protože přespání na fakultě nijak nepřispívá udržitelnému rozvoji a energetické střídmosti, naopak je energeticky náročné a neekologické. Zároveň je povinností Filozofické fakulty Univerzity Karlovy užívat budovy a majetek k plnění úkolů ve vzdělávací a tvůrčí činnosti a nakládat s majetkem zodpovědně a hospodárně. Odhad finančních nákladů pro FF UK na zvýšený provoz v budově během třídenní stávky bez přespávání je cca 50 000 Kč (náklady na navýšené vodné, stočné, hygienické potřeby, svoz odpadu, úklid, ostrahu, energie apod.). Tento aspekt celé akce považujeme v kontextu požadavků okupujících na univerzity za výrazně rozporuplný. Klimatická odpovědnost by měla jít ruku v ruce s odpovědností ke zdrojům, a to v jakékoliv formě. 

V neposlední řadě nemá FF UK dobré zkušenosti z minulé stávky za klima z roku 2019 a musí brát tato rizika v potaz. Hlavní budova FF UK je otevřenou budovou, kde není možné pro stávkující provozvyčlenit určitý úsek, jako je tomu v některých jiných budovách UK.  

Ze všech výše uvedených důvodů se vedení FF UK snažilo s kolektivem Univerzit za klima (UZK) dohodnout ustoupení od požadavku na přespávání (bez omezení kolektivem UZK navrženého třídenního denního programu). Kompromisním návrhem vedení FF UK je přespání v noci ze 14. na 15. 11. 2022. Zápis z jednání a vyjádření kolektivu si lze přečíst zde. Konsenzus ale bohužel kolektiv UZK odmítl. 

Pro podporu bezpečného průběhu akce a zároveň nenarušování výuky a práce zaměstnanců vydává vedení FF UK následující pravidla: 

  1. Stávka za klima se bude konat na Hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, nám. Jana Palacha 2, 116 38 Praha 1 od 14. do 16. 11. 2022, v době provozu fakulty, tj. od 7:00 do 21:00 (s výjimkou koncertu do 22:00) v přízemí a v 1. patře hl. budovy FF UK.  
  2. FF UK vyčlení místnost č. 104 v 1. patře hl. budovy, kde se bude program většinově odehrávat. U této místnosti je možné využívat i bezprostředně přilehlou chodbu pro nehlučné aktivity (takové, které by nerušily výuku či práci zaměstnanců FF UK). 
  3. Ve středu 16. 11. 2022 v čase 8:00–12:30 nebude v místnosti 104 ani v přilehlé chodbě probíhat program z důvodu konání přednášky Timothyho Gartona Ashe v aule FF UK (č. 131). 
  4. Stávkující mohou jako zázemí využít i místnost Studentské rady v přízemí hlavní budovy. 
  5. FF UK bude hostovat závěrečnou debatu UZK 16. 11. 2022 od 17.30 v aule FF UK (č. 131). 
  6. Vedení FF UK po jednání přistoupilo ke kompromisu a umožní účastníkům stávky přespat na FF UK v pondělí z 14. na úterý 15. 11. ve vyčleněném prostoru.  
  7. U vstupu a v přízemí bude možné vyvěsit (pouze na místa k tomu určená, viz pravidla níže) informace o akci, Stávkový kodex a dohodu o pravidlech akce UZK s FF UK. 
  8. Kolektiv UZK zajistí po celou dobu stávky dozor v počtu minimálně tří osob , který bude zodpovídat za dodržování stávkového kodexu UZK.
  9. V místech konání stávky – 1. patro a přízemí budovy – budou vždy minimálně viditelně označení tři delegáti kolektivu UZK, které mohou pedagogové či zaměstnanci kontaktovat v případě, že bude výkon jejich práce (výuka, další činnosti spojené s provozem FF UK) narušován. 
  10. V případě přespávání bude budova z bezpečnostních důvodů uzamčena již před prvním koncertem (cca před 20. hodinou), ostraha FF UK bude zajišťovat pouze pouštění osob ven. Do 21 hodin mohou vstupovat novináři na základě předložení novinářské legitimace.  
  11. Je zakázáno vylepovat na fasádě či chodbách budovy informační plakáty, bannery nebo letáky s výjimkou míst k tomu určených nebo po dohodě se správcem objektu. 
  12. Vedení fakulty umístí na fasádu k tomuto účelu technicky připravený banner, pracovníci Správy budov fakulty jej bezpečně připevnění na fasádu na dobu stávky, pokud jej s předstihem kolektiv UZK do rukou vedení FF UK doručí. 
  13. Kolektiv UZK bere na svou zodpovědnost bezpečnost akce a dodržování Stávkového kodexu kolektivu UZK.  
  14. Pokud akce nebude probíhat podle domluvených pravidel, fakulta si vyhrazuje právo na uzavření vyčleněné místnosti, příp. i celé budovy. 

Pravidla objektu Hlavní budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, nám. Jana Palacha 2, 116 38 Praha 1 (dále “Objekt”): 

Provozní doba v Objektu je stanovena v pracovní dny od 7:00 do 21:00 hodin, o víkendech a státních svátcích je budova uzavřena. 

Je zakázáno: 

  • vstupovat do objektu se zvířaty s výjimkou asistenčních psů; 
  • kouřit v objektu, včetně používání elektronických cigaret; 
  • manipulovat v objektu s otevřeným ohněm; 
  • vnášet jízdní kola, koloběžky, tříkolky, monokola, Segway board, hoverboard a podobné přepravníky do vnitřních prostor budov; 
  • odkládat či opírat jízdní kola, koloběžky, tříkolky, monokola, Segway boardy a hoverboardy a podobné přepravníky v prostorách budov či o venkovní fasády; 
  • vnášet a používat vlastní elektrické nebo plynové tepelné spotřebiče; 
  • vnášet a požívat alkohol a omamné látky; 
  • vnášet a používat pyrotechniku, nebezpečné chemické látky a směsi; 
  • vnášet a používat střelné, sečné a bodné zbraně; 
  • umisťovat předměty na úniková schodiště a únikové chodby. 

Studenti a zaměstnanci se v případě problémů v hlavní budově FF UK mohou obracet na proděkana pro infrastrukturu Jakuba Rákosníka 777 152 126 nebo zástupce správy budov Markétu Domanjovou 775 360 157 a Olgu Seberovou 605 831 967.

Média se v případě dotazů mohou obracet na proděkanku pro vnější vztahy FF UK Michaelu Slussareff na michaela.slussareff@ff.cuni.cz nebo 724 577 668.


Související články