Na Prádle blázní Hamlet

Studenti Univerzity Karlovy nazkoušeli další dílo od Williama Shakespeara – tentokrát proslulou tragedii Hamlet, která bude již brzy k vidění v Divadle Na Prádle, a to celkem čtyřikrát – 23., 24., 27. a 28. března. Hry vybírá a režíruje John Martlew, bývalý lektor britské literatury na Filozofické fakultě UK. Divadelní soubor Shakespeare Production funguje od roku 1993 a letošní Hamlet je již jeho čtrnáctou uvedenou hrou.

Fotka HamletPokud jste v minulých letech zavítali na některé z představení souboru Shakespeare Production, jistě si nenecháte ujít ani letošního Hamleta. John Martlew se po několika komediích a romancích v řadě rozhodl zpracovat právě světoznámou klasiku, přestože nazkoušení tragedií ještě nedávno zavrhoval. „Bavili jsme se s Mikulášem (člen souboru, představitel Hamleta, pozn. aut.) o tom, kterou hru připravíme příště. Jen tak ze zájmu jsem se ho zeptal, jakou roli by si chtěl někdy zahrát. Chvíli přemýšlel a pak s kamennou tváří odpověděl: Hamleta. Oba jsme se rozesmáli. Bral jsem to jako vtip a dál už jsme o tom nemluvili. Pak jsem se nad tím ale zamyslel a řekl si, proč ne…,“ vypráví režisér, jak na letošní volbu došlo.

Další novinkou je, že se letos oproti zvyklostem souboru text krátil, což bylo vzhledem k jeho rozsahu opravdu nutné. Neuvidíte tedy některé vedlejší postavy, ale nemějte strach, o nic důležitého nepřijdete. „To be or not to be…“ ale samozřejmě zazní.

Soubor funguje přes 20 let a jeho hlavním účelem je dát studentům z různých oborů a fakult příležitost aktivně se zapojit do divadelní činnosti, a to po všech stránkách. Studenti totiž v představeních nejen hrají, ale vyrábějí si i kostýmy a rekvizity, kreslí plakáty, zajišťují propagaci a prodávají lístky (určitě jste někoho z nich viděli postávat v přízemí Filozofické fakulty UK u lavice s letáčky a lístky). Kvůli omezeným finančním zdrojům to ani jinak nejde (bez příspěvku od Nadačního fondu Viléma Mathesia by soubor nezvládl zaplatit pronájem divadla, který představuje většinu výdajů) a studenti zároveň okusí, kolik práce organizace představení obnáší. Soubor nabírá každý rok nové zájemce, aby mohla jeho tradice ještě dlouho pokračovat.

Průběžné přípravy a fotky ze zkoušek můžete sledovat na facebookové stránce Shakespeare Production, kde máte rovněž možnost zeptat na cokoli, co vás zajímá. Nezapomeňte si včas pořídit lístek, abyste se mohli v klidu těšit na bláznivého kralevice dánského, nešťastnou Ofélii, vraždu Polonia, královský pár, nerozlučnou dvojku Rosencratze a Guildensterna a především závěrečný šermířský souboj! Hrad Elsinor otevře své brány již brzy…

Shakespeare Production

Plakát


Související články