Ne-demokratické režimy v 21. století

V pátek 25. října 2013 pořádá Ústav politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze při příležitosti 40. výročí státního převratu v Chile mezinárodní konferenci „Ne-demokratické režimy a jejich studium v 21. století“. Partnerem akce je Tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář v České republice, která funguje jako zastupitelský úřad Čínské republiky na Tchaj-wanu.

Konference bude zahájena ředitelem Ústavu politologie FF UK PhDr. Radkem Bubnem a velvyslankyní Čínské republiky na Tchai-wanu v ČR paní Mei-Yu Hsueh.

Na konferenci vystoupí badatelé z různých oborů sociální a humanitní oblasti, kteří se ve svém výzkumu zabývají aspekty fungování nedemokratických režimů, vztahy míry státnosti a typu politického uspořádání v problematických světových regionech jako je Čína, Barma, Severní Korea, arabský svět či Latinská Amerika.

Hlavním hostem konference je britský badatel a novinář Richard Gott, autor dodnes zásadních studií o guerillových hnutích v Latinské Americe, monografie o Hugu Chávezovi a vysoce hodnocených Dějin Kuby. Richard Gott se významně zapsal do latinskoamerických dějin i tím, že jako reportér a novinář monitoroval na podzim 1967 akci bolivijské armády proti Che Guevarovi a jako první potvrdil americké zapojení do ní.

„Ačkoli explicitní a uzavřená autoritářství mají v dnešní době jednoznačnou tendenci mizet, některé režimy tohoto typu stále přetrvávají a na uvolněném prostoru se formují režimy, které rozhodně nejsou jednoznačně demokratické a dnešní politologie je označuje jako hybridní. Tyto dvě skupiny režimů a způsoby jejich zkoumání jsou hlavním tématem konference,“ říká dr. Radek Buben, ředitel Ústavu politologie FF UK.


Kontaktní osoba pro média:

Mgr. Ing. Jana Kučerová (koordinátorka vnějších vztahů FF UK)

e-mail:jana.kucerova@ff.cuni.cz, tel.: +420 221 619 822


Ke stažení:

Tisková zpráva (.doc), Tisková zpráva (PDF)


Praha 21. 10. 2013

pr@ff.cuni.cz

 


Související články