Ústav východoevropských studií FF UK zve na diskuzi „Boj za spravedlnost“

Ve spolupráci s Prague Civil Society Centre se bude 28. listopadu od 18:00 na FF UK v místnosti P300 konat diskuze s předními vyšetřovatelkami válečných zločinů na Ukrajině.

Mezi hosty bude i Sasha Romantsova, výkonná ředitelka organizace Centrum pro občanské svobody, která letos získala Nobelovu cenu za mír. Dalšími hosty jsou Daryna Pidhorna a Kseniia Korniienko z Regionálního centra pro lidská práva a Natalia Okhotnikova z lidskoprávní organizace ZMINA.

Diskuze bude probíhat v angličtině. Moderuje ji Tomáš Brolík z týdeníku Respekt.


Medailonky diskutujících

Sasha Romantsova

Vystudovaná ekonomka se k lidským právům dostala během ukrajinských protestů v roce 2013. Coby dobrovolnice se tehdy zapojila do iniciativy Euromajdan SOS, která dokumentovala případy porušování lidských práv a pomáhala pronásledovaným aktivistům.
Od roku 2014 pracuje v Centru pro občanské svobody, kde monitorovala situaci na východní Ukrajině a Krymu a podílela se na propagaci aktivit Centra v zahraničí. Centrum od počátku ruské agrese dokumentuje válečné zločiny páchané ruskou armádou a za svou činnost bylo letos odměněno Nobelovou cenou za mír.


Daryna Pidhorna

Právní expertka a aktivistka, která se kromě dokumentace porušování lidských práv zabývá otázkou páchání genocidy na Ukrajině, ale také ochranou ukrajinského kulturního dědictví.
Je konzultantkou ukrajinského ministerstva kultury i ukrajinské armády. V říjnu 2022 vystoupila v Parlamentu ČR, kde vyzvala k vytvoření zvláštního tribunálu k potrestání válečných zločinů.


Kseniia Korniienko

Právnička se zaměřením na mezinárodní právo, která v rámci práce pro Regionální centrum dokumentovala mj. porušování občanských práv na dočasně okupovaném Krymu a pomáhala v přípravě podnětu k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu.


Natalia Okhotnikova

Po studiu práv v Charkově pracovala u Evropského soudu pro lidská práva. Je expertkou na mezinárodní humanitární právo a práva žen. Zpracovávala právní analýzy pro Mezinárodní trestní tribunál, Výbor OSN proti mučení či monitorovací misi OBSE na Ukrajině.


Související články