Vyšla Česká Svoboda 1945: Liberation, první počítačová hra o kolektivizaci a odsunu vůbec

Titul navazuje na oceňovaný Attentat 1942 (Česká hra roku 2017, nominace na Apple Design Awards, berlínská cena A MAZE) a v herní podobě zpracovává pohnutou historii česko-německého pohraničí, dopady druhé světové války i nástup komunismu.

Trailer / Youtube / Steam

 

Po třech letech vývoje spatřila 3. srpna světlo světa česká videohra Svoboda 1945: Liberation. Hra od studia Charles Games je unikátní kombinace adventury, interaktivních rozhovorů se skutečnými herci a vzpomínek lidí, kteří prožili chaos po konci druhé světové války.

„Svoboda 1945: Liberation je vůbec první hra, v níž se téma odsunu a kolektivizace objevuje. Ukazuje jedinečné příběhy z klíčového období českých dějin. Chceme nabídnout unikátní pohled na dobu a události, které stále hýbou českou veřejnou debatou. Neříkáme hráčům, co si mají myslet, ale nabízíme různé úhly pohledu,“ říká hlavní herní designér Vít Šisler.

Ve hře přijíždíte do malé vesnice Svoboda v česko-německém pohraničí, abyste rozhodli dlouholetý spor. Brzy ale zjistíte, že kořeny zdánlivě banálního případu sahají až do konce druhé světové války a nástupu komunismu. Během vyšetřování objevíte fotografii svého dědy. Co tu dělal? Byl nějak zapleten do poválečného násilí? Je na vás, abyste dali dohromady jeho příběh.

Ve Svobodě 1945: Liberation vyzpovídáte ty, co viděli hrůzy války na vlastní oči – čekají na vás propracované rozhovory, v nichž záleží na každé volbě. Jak se bavit s někým, kdo na bitevním poli ztratil kamaráda? A jak s ženou, která se poprvé od chvíle, kdy ji jako dítě odsunuli, vrací do svého rodiště?

„Potenciálu videoher využíváme naplno například v části o kolektivizaci, ve které hráč musí co nejdéle udržet svůj statek navzdory sílícímu tlaku, aby vstoupil do družstva. Povinné odvody, znárodňování, všechno vás to necháme prožít na vlastní kůži,“ dodává Lukáš Kolek, ředitel studia Charles Games.

V příbězích postav Svobody 1945 narazíte taky na Dukelsko-karpatskou operaci nebo pražské povstání. Klíčovým tématem tak je vyrovnávání se s minulostí, a to jak národní, tak i rodinnou.

Svoboda 1945: Liberation volně navazuje na předchozí titul Charles Games Attentat 1942, který posbíral řadu tuzemských i zahraničních ocenění, mj. Českou hru roku 2017, prestižní německou cenu A MAZE nebo se objevil v nominacích na Apple Design Award a Independent Games Festival v San Franciscu. Obě hry byly vytvořeny ve spolupráci s historiky z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Svoboda 1945: Liberation vychází 3. srpna v 15:00 na platformě Steam plně v češtině a v anglické lokalizaci. Presskit najdete zde. Rádi poskytneme recenzní kopii.

 

kontakt:

Ondřej Trhoň

Charles Games
info@charlesgames.net
607 235 846


Související články