Národní filmové muzeum NaFilM získalo Českého lva

Za projektem oceněným za mimořádný počin v oblasti audiovize stojí studenti Katedry filmových studií FF UK – Adéla Mrázová, Terezie Křížkovská a Jakub Jiřiště. Slavnostní večer v pražském Rudolfinu se v omezeném režimu uskutečnil 6. března.

Filmové muzeum je výjimečné nejen svým vznikem, na kterém se díky veřejným sbírkám podílely tisíce podporovatelů, ale také svým obsahem. Jedná se o jediné muzeum filmu v České republice, které zpracovává historii českého filmu hravým způsobem pro všechny generace.

Prestižní ocenění České filmové a televizní akademie je důkazem, že mladý tým stojící za vznikem muzea se zařadil mezi špičky v oboru. Projekt NaFilM začínal jako odvážný nápad tří studentů Filozofické fakulty UK, kteří upozornili na to, že Češi nemají své muzeum filmu.

Českému filmu je už víc jak sto let, má svou osobitost i světový význam a my jsme si řekli, že by si zasloužil své muzeum. Místo, které bude vzdělávat a přístupnou formou představovat národní kinematografii českým i zahraničním návštěvníkům,” říká zakladatelka muzea Adéla Mrázová.

Během hledání vhodných prostorů pro expozici připravovali studenti v Praze i regionech dočasné výstavy, prostřednictvím kterých představovali, jak by budoucí filmové muzeum mohlo vypadat. Nápad i provedení si oblíbili nejen návštěvníci, ale také veřejnost, která se na jeho vznik složila.

V lednu 2019 se týmu kurátorů podařilo otevřít Národní filmové muzeum ve stálých prostorech v historické budově Mozarteum s hlavním vstupem z Františkánské zahrady na Praze 1. Otevření stálé expozice prokázalo, že spojení filmové historie a hravého přístupu, který propojuje fyzické interakce s historickými i současnými technologiemi na základě promyšlené scénografie, oceňují návštěvníci napříč generacemi.

Muzeum se proto za pár let své existence stalo nejlépe hodnoceným muzeem v České republice na portálu TripAdvisor a umístilo se mezi šesti nejlepšími atrakcemi v Praze, hned za významnými historickými památkami. NaFilM nabízí také vzdělávací programy pro děti a mládež, které společně s expozicí ocenila Univerzita Karlova Cenou Miloslava Petruska za mimořádný přínos v oblasti vzdělávání veřejnosti.

Ačkoliv je muzeum momentálně v souvislosti s pandemií uzavřené, jeho zakladatelé pracují na rozšíření expozice, které slibuje interakci dotykem i nejmodernější technologie.


Související články