Univerzita Karlova zve na Noc vědců. Tématem letošního ročníku je Člověk a robot

Univerzita Karlova v rámci letošní celonárodní akce Noc vědců 2020 představí široké veřejnosti bohatý program. Jeho součástí bude několik vědeckých videí a šest streamovaných přenosů, v rámci kterých se představí řada vědců a vědkyň ze 14 fakult univerzity. Celý program bude on-line a zůstane na webu do konce roku.

„Akce se na rozdíl od loňského ročníku koná vzhledem k aktuální koronavirové situaci plně on-line formou. I přes to mohou zájemci o vědu a výzkum zhlédnout řadu zajímavých přednášek, komentovaných ukázek, vědeckých show či experimentů. Veřejnost bude moci zažít například Návraty do minulosti s pomocí geoinformatiků, zda robotičtí reportéři vs. lidé-novináři svádí nerovný souboj, dále zjistit, jaké je využití 3D tisku pro výuku anatomie či zažít řadu přednášek na téma Člověk a robot,“ uvedl za organizátory akce na UK Miroslav Čermák.

Noc vědců na UK proběhne 27. listopadu 2020 od 17.00 do 23.00 na webu www.nocvedcu.cz/univerzita-karlova, na YouTube kanálu UKFacebooku UK. Veškerý obsah bude následně k dispozici na YouTube kanálu Univerzity Karlovy.

Filozofická fakulta UK do programu přispěla kvízem a sérií prezentací Člověk a robot (nejen) v českém znakovém jazyce. Pořad vytvořili studenti magisterského oboru Čeština v komunikaci neslyšících na Filozofické fakultě UK, jejich vyučující a přátelé. Tým tlumočníků a překladatelů Ústavu jazyků a komunikace neslyšících FF UK zajistil překlad velké části programu celé Noci vědců do českého znakového jazyka, který je tak přístupný i neslyšícím divákům.

Člověk a robot (nejen) v českém znakovém jazyce

Jak vypadá znak pro člověka, robota a další související pojmy? Poznáte jednotlivé znaky? Vyplňte kvíz a seznamte se s českým znakovým jazykem, ve kterém je ke zhlédnutí i překlad básně Václava Havla a videa neslyšících básníků. Přítomnost robota v jazyce a literatuře rozebereme také v krátké prezentaci o umělé inteligenci natrénované na tvorbu básní (poznáte, kterou báseň vytvořil robot?), o podobách umělých lidí v díle Karla Čapka (jeho Roboti jsou proslulí, ale věděli jste, že to nejsou jediné vyrobené bytosti v jeho tvorbě?) a o rozdílech mezi člověkem a robotem v jazykovém obrazu světa.

> spustit kvíz a prohlédnout prezentace

Pozvánka na Noc vědců v českém znakovém jazyce:

Součástí Noci vědců na UK bude rovněž vystoupení v rámci programu Science Slam na UK, kdy jsou věda a výzkum prezentovány zábavnou formou prostřednictvím stand-up výstupů.

Díky zapojení UK do mezinárodní aliance 4EU+ se v rámci Noci vědců na UK představí vědečtí zástupci Varšavské univerzity, kteří společně s kolegy z Matematicko-fyzikální fakulty představí, Jak umělá inteligence chápe občanský zákoník.

Noc vědců je celorepubliková akce, která se od roku 2005 zaměřuje na popularizaci vědy a techniky. Letos se zapojí asi 50 univerzit, science center a dalších vědeckých a na vědu orientovaných institucí.


Související články