V aule FF UK zazní ve středu 6. 3. koncert pro komorní orchestr a sirény. Autorem skladby je muzikolog Ústavu hudební vědy FF UK Miroslav Pudlák

Jde o první ze série hudebních intervencí ke zkoušce sirén, které jsou společným projektem Orchestru BERG, Českého rozhlasu a řady dalších partnerů.  Nová díla – velmi krátké koncerty – vytvoří téměř dvě desítky českých skladatelů.

Smyslem projektu je vytvářet nové zážitky s novou hudbou a podporovat české skladatele. „Vznikají nové skladby pro několik hudebníků a sirénu určené k provádění pouze v konkrétním čase, tedy ke zkoušce sirén. Sirénu skladatelé využívají jako další hudební nástroj,“ vysvětluje Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG. „Jde o nízkoprahové akce určené i těm, kdo by na běžný celovečerní koncert možná nikdy nepřišli.“

Koproducentem projektu je Český rozhlas, který plánuje koncerty vysílat živě na stanici Vltava, na svém kanálu Youtube a na Facebooku. Vznikne rovněž archiv jednotlivých nahrávek nebo tematické rozhlasové pořady. V tuto chvíli je do projektu zapojeno 16 skladatelů. Koncerty se uskuteční na různých místech v Praze, některé i mimo ni.

Mimořádně důležitá je role partnerských institucí, které koncertům poskytují zázemí. Tou vůbec první je právě Filozofická fakulta UK.; zahajovací koncert celého projektu se uskuteční ve Velké aule hlavní budovy na Náměstí Jana Palacha v Praze. Siréna je na střeše jen pár metrů od místa koncertu a skladatel Miroslav Pudlák, jehož nové dílo tu zazní příští středu ve světové premiéře, je také pedagogem této školy. Akce je určena nejen lidem spojeným s touto institucí, ale také široké veřejnosti.

Koncerty probíhají za podpory Ministerstva kultury ČR, Nadačního fondu Avast, Partnerství OSA a Hlavního města Prahy. Vstup je zdarma. Přímý přenos středečního koncertu na stanici Vltava začíná v 11:57.

Petr Kukal, mluvčí FF UK


Související články