Prof. Tomáš Halík v USA 2015

Prof. Tomáš Halík od září do prosince působí na Institute for Advanced Study na University Notre Dame ve státě Indiana. Na cestě do USA přednášel na pozvání emeritního papeže Benedikta XVI. pro kruh jeho bývalých doktorandů (Ratzinger-Schüler-Kreis) v papežském letním sídle v Castel Gandolfu u Říma.

V říjnu přednášel ve Washingtonu na Georgetown University, na Woodrow Wilson International Center for Scholars (v rámci Annual Freedom Lectures) a na Velvyslanectví ČR.

V listopadu navštívil New York, účastnil se diskuse s prezidentkou Union Theological Seminary  prof. Serene Jones, přednášel a předčítal ze své nové knihy v rámci Festivalu evropské literatury a na Carnegie Council for International Etics debatoval s publicistou Ianem Burumou o uprchlické krizi a identitě Evropy (beseda byla natáčena 30 televizními stanicemi).

Ve dnech 15.–17. listopadu pořádá univerzita Notre Dame Templetonovskou konferenci o přínosu Tomáše Halíka pro současnou filozofii náboženství. Konference se aktivně účastní řada významných teologů, filozofů, sociologů a historiků a politologů také z Harvard University, Chicago University a dalších amerických univerzit.

Na zpáteční cestě do České republiky se prof. Halík zastaví na 2 dny v Římě, kde bude přednášet na mezinárodní konferenci na Papežské univerzitě Urbaniana a na konferenci na Papežské univerzitě Gregoriana.


Související články