Jak získat peníze na expedici? Studenti zkusili uspořádat sbírku

Na zahraničních crowdfundingových serverech jsou archeologické výzkumy podporovány celkem často, v Česku se jedná stále o poměrně unikátní záležitost. Johana Tlustá a Jakub Havlík z Ústavu pro klasickou archeologii FF UK se pokusili prostřednictvím veřejné sbírky získat peníze na expedici v Šerabádském okrese v Uzbekistánu, kam by chtěli vyrazit na podzim.

Princip je jednoduchý – žadatel o peníze zveřejní na některém k tomu určeném webu svůj projekt a uvede cílovou částku, kterou chce vybrat. Informace o svém projektu šíří prostřednictvím sociálních sítí, aby se o něm dozvědělo co nejvíc lidí. Dárce si může vybrat z různých variant výše svého příspěvku – většinou od několika set až po několik tisíc korun. Odměnou je mu nejenom dobrý pocit, že přispěl k realizaci zajímavého projektu, ale často i suvenýr či zážitek, které za svůj příspěvek může získat. „My máme pro přispěvatele připraveno mnoho odměn s archeologickou a uzbeckou tematikou, jako jsou trička, tašky, repliky či kalendáře, ale také třeba prohlídku Ústavu pro klasickou archeologii,“ vyjmenovávají Johana s Jakubem. A co se stane, pokud se cílová částka nevybere? V tom případě se peníze vrátí dárcům zpět.

Výzkum, jehož se studenti zúčastní, proběhne na přelomu září a října. Expedice se usadí na základně v Pašchurtu a bude prozkoumávat nesmírně důležité a svého druhu ojedinělé sídliště Burgut Kurgan a kurganové – a možná bohaté – pohřebiště kočovníků Kajrit.

Informace o expedici jsou k dispozici na stránkách projektu a na facebookovém profilu Česká archeologická expedice v Uzbekistánu. Přispívat je možné do 19. června 2015.

celý článek: Jak získat peníze na expedici? Studenti zkusili uspořádat sbírku. [cuni.iforum.cz, 26. května 2015]


Související články