Já chci být archeologem! Autorům z Ústavu pro archeologii FF UK vyšla kniha pro děti

Letos v dubnu vydalo nakladatelství Edika ze společnosti Albatros Media a. s. knihu pro děti s názvem Já chci být archeologem! O Tomášovi, dvojčatech a příbězích ukrytých pod zemí. Autory jsou dr. Zuzana Bláhová-Sklenářová a doc. Miroslav Popelka z Ústavu pro archeologii FF UK. Oba autoři uvítali návrh redakce jako výbornou možnost popularizovat obor archeologie mezi školní mládeží. Pokusili se ukázat jeho skutečnou podobu „zevnitř“, bez povrchní exotiky, pověr a výmyslů, ale přitom živě a vtipně. Naučit se vnímat a chápat dějiny svého rodu a místa, ve kterém žijeme, by mělo být přirozenou součástí vzdělání, a tak snad i tato nová knížka bude této věci trochu prospěšná.

anotace publikace:

Jak vypadá takový archeologický výzkum?
Kdo jsou to hledači pokladů?
Jak se asi žilo ve středověkém městě?
A jaké záhady nám tu zůstaly po lovcích mamutů?

Tomáše všechny tyto otázky zajímají, a tak na ně hledá odpovědi. Naštěstí mu v tom pomáhá jeho teta archeoložka, stejně tak jako jeho sourozenci, dvojčata Dorotka a Matěj.

Společně si vyslechnou příběh o koupajících se kostrách i o pravěkých lovcích mamutů a zjistí, jak se pracuje v muzeu. Na vlastní kůži zakusí archeologický průzkum a dozvědí se, jak z nepatrných nálezů poskládat obraz života pravěkého člověka. Rozjedou se také do nejrůznějších koutů naší země, která je plná skrytých tajemství.

 

Obálka přední


Související články