Jak jsme slavili šesté narozeniny

Ve čtvrtek 14. dubna jsme oslavili již šesté narozeniny Knihovny Jana Palacha. Oficiální části oslavy se za fakultu zúčastnili děkanka Mirjam Friedová a proděkan pro informační zdroje Ondřej Tichý. Úvodního slova se zhostila ředitelka Knihovny FF UK Klára Rösslerová. Na závěr promluvil vedoucí KJP Jan Kamenický a následně pozval hosty k přípitku a narozeninovému dortu. Kdo se oslavy nemohl zúčastnit, může ochutnat alespoň prostřednictvím fotogalerie a přečíst si proslov vedoucího KJP.

Vážení přátelé a příznivci Knihovny Jana Palacha,

dnes jsem si pro vás připravil takový příběh s ponaučením. Když procházím Knihovnou Jana Palacha, tak občas přemýšlím, jak se tu cítí běžný uživatel nebo návštěvník. Obvykle máme v knihovně docela plno, v některých časech dalo by se říct úplně vyprodáno. Taky návštěvy a exkurze bývají často nadšené. Takže by se dalo předpokládat, že se u nás uživatelům líbí.

Teď ale co vidím já, jo: pavučiny a prach v místech, kam paní uklízečky nedosáhnou; podlahy buď polité, nebo odřené od židlí; dveře, které se nedovírají, nebo naopak bouchají nebo vržou; rohy odřené od knižních vozíků, jak tu pořád něco přesouváme a stěhujeme; šmouhy na stěnách a to nejrůznějšího původu, nejrůznějších tvarů a velikostí (v jednom místě je dokonce přímo na zdi šlápota, normálně takhle jo [demonstrováno gestem pravou nohou], skoro tak záhadná jako šlépěj Karla Čapka); dál vidím: křivě zavěšené obrazy; takové ty ulepené fleky po tom, když někde odlepíte izolepu; a tak dále a tak dále, takhle bych mohl ještě pokračovat…

Ale proč to takhle nelichotivě a zdlouhavě vyprávím: na podzim jsme s kolegyní Klárou Rösslerovou navštívili univerzitní knihovny v Norsku, konkrétně v Oslu a v Bergenu. A byli jsme nadšení, jak to tam mají krásné, prostorné a že to se s námi vůbec nedá srovnat. Po návratu jsem to nadšeně líčil panu profesoru Humpálovi z Oddělení skandinavistiky, knihovnu skandinavistiky totiž máme v Knihovně Jana Palacha, a s kterým jsem konzultoval i kam konkrétně se do Norska vypravit. A říkal jsem mu, jak se ti Norové mají a jaké mají úžasné knihovny, a na to mi pan profesor říká: proto právě bylo úplně neuvěřitelný a úžasný, když tady na hlavní budově fakulty vznikla Knihovna Jana Palacha, která je moderní, krásná a normálně srovnatelná s knihovnami v Norsku.

A teď přichází závěrečné ponaučení: kromě nových poznatků a inspirace, které jsme si z Norska přivezli, jsme taky zjistili, že někdy je potřeba vyrazit do světa, aby člověk poznal, jak hezké je to doma.

– u příležitosti 6. narozenin Knihovny Jana Palacha 14. dubna 2016 sepsal a osobně přednesl její vedoucí