Zemřel reis Tallál el-Kerétí, vrchní předák dělníků v Abúsíru

Ve věku necelých 62 let zemřel v pátek 20. března po těžké nemoci vrchní předák dělníků Muhammad Abdo el-Kerétí, všeobecně známý jako reis Tallál, s jehož jménem jsou spojeny desítky let úspěšné činnosti českých egyptologů v EAR.

S tehdy československou archeologickou expedicí působící v Abúsíru nedaleko Káhiry začal pod vedením svého otce, reise Abdo Muhammada el-Kerétího, spolupracovat už jako mladík sotva odrostlý základní škole, a po jeho brzké smrti se ve svých 25 letech na dalších více než třicet let stal vrchním předákem dělníků pracujících na českých archeologických výzkumech v Egyptě. Měl k tomu ty nejlepší předpoklady, protože už jeho otec, ale i dědeček a strýcové patřili k nejvýznamnějším předákům pracujícím pro egyptskou památkovou správu, ale i pro řadu zahraničních archeologických expedicí po celém Egyptě.

Se jménem reise Tallála jsou spojeny všechny úspěchy českých egyptologů z Abúsíru, ať už to byl výzkum nedokončeného pyramidového komplexu panovníka Raneferefa s unikátním papyrusovým archivem, nebo pyramidové komplexy královen a několik desítek hrobek významných hodnostářů – to vše z doby 5. dynastie (přibližně 2450 př. n. l.), nebo odkrytí několika velkých hrobek z doby kolem poloviny 1. tis. př. n. l., z nichž nejvýznamnější byla nevyloupená hrobka kněze Iufay.

Po smrti reise Tallála, a po předčasném odchodu jeho mladšího bratra Ahmada Abdua, který zemřel téměř na den přesně o dva roky dříve, už pro nás Egypt nikdy nebude takový, jako dřív. I když už není mezi námi, zůstává v našich srdcích a vzpomínkách. Budiž mu země lehká.

[Převzato ze stránek Českého egyptologického ústavu FF UK; anglická a arabská verze]

IMG_0459


Související články