O Alanu Turingovi se světovým odborníkem

Koncem ledna navštíví Českou republiku prof. Jack Copeland, jeden z předních odborníků na život a dílo Alana Turinga. U příležitosti české premiéry filmu Kód Enigmy, životopisného dramatu o Turingovi, bude prof. Copeland přednášet na UK.

Prof. Copeland z novozélandské University of Canterbury je autorem několika publikací o Turingovi, ředitelem Turingova archivu pro historii počítačové vědy a držitelem ocenění Scientific American Sci/Tech Web Award za on-line archiv AlanTuring.net, který je největší kolekcí digitálních faksimilií originálních Turingových dokumentů.

Přednáška s titulem Alan Turing and the Birth of the Computer se bude konat 27. ledna v budově MFF UK na Malostranském náměstí v rámci Jedné noci s informatikou a matematikou. Ve čtvrtek 29. ledna prof. Copeland povede přednášku pro odbornou veřejnost s názvem Turing: From Breaking Enigma to Deciphering the Mind, v níž představí Turingovy ideje týkající se jak počítačů, tak jeho kontroverzních názorů na vyčíslitelnost lidské mysli.

Fascinující osobnost Alana Turinga (1912–1954), matematika, logika a průkopníka počítačové vědy se stala ústředním motivem filmu Kód Enigmy (The Imitation Game). Fanouškům informatiky jeho jméno jistě není neznámé, Turing se proslavil zejména tím, že z jeho nápadů vycházeli konstruktéři prvních počítačů. K rozvoji moderní informatiky přispěl například tím, že formalizoval koncept algoritmu, věnoval se umělé inteligenci a vytvořil tzv. Turingův test (byť později problematizovaný), jehož smyslem je určit, zda je stroj schopen myslet. Také proto se mu přezdívá „otec moderních počítačů“. Jeho matematické a logické schopnosti posloužily při dešifrování německých tajných kódů používaných ve druhé světové válce.

Anotace přednášky Turing: From Breaking Enigma to Deciphering the Mind (29.1.od 16:00 v posluchárně S5 MFF UK, Malostranské náměstí 25, Praha 1)

turing_web


Související články