Historický kabinet se opět otevírá čtenářům

S počátkem nového semestru se po téměř roční uzavírce znovu otevře Historický kabinet, jedna z největších oborových knihoven FF UK.

Její počátky sahají do roku 1882, kdy začala být budována jako knihovna historického semináře na tehdejší české části univerzity. V roce 1930 se přestěhovala do budovy FF UK na dnešním náměstí Jana Palacha. Z této doby pochází i mobiliář studovny, který se dochoval dodnes, a tvoří tak poměrně unikátní celek.

Po havárii vody v říjnu 2013 musela být studovna kompletně zrekonstruována. Bylo rozhodnuto zachovat její původní tvář – nábytek, včetně vestavěných knihoven, byl proto odvezen a kompletně zrestaurován. Současně došlo k modernizaci studovny po technické stránce, takže by nyní měla být zároveň uživatelsky příjemnější.

V souvislosti s otevřením Historického kabinetu bude v prostoru před knihovnou přichystána menší výstavka, která představí historii knihovny spolu s fotodokumentací proměny, jíž studovna za minulý rok prošla. Na první čtenáře bude zároveň čekat malé překvapení.

Historický kabinet sídlí ve 2. patře hlavní budovy FF UK, místnost č. 203. Otevírací doba je následující: PO–ČT 8:30–18:00, PÁ 8:30–16:00. Návštěva prostor a prezenční studium jsou možné pro všechny zájemce. Pro absenční výpůjčky je nutný průkaz čtenáře, resp. karta UK, kterou si externisté mohou zařídit ve výdejním centru průkazů.

Čtenáři a návštěvníci jsou srdečně zváni!

foto: archiv FF UK

DSC_0006

DSC_0045

DSC_0054

 

 

 

 

 

 

 


Související články